torstai 14. heinäkuuta 2016

Mansikantuoksuinen palasampoo

Pitkän pitkästä aikaa ajattelin tehdä vähän (tai paljon) sampoota. Vanhat sampooni ovat aikaa sitten loppuneet, ja olen käyttänyt hiuksiin tavallista saippuaa (itse tehtyä tosin), eikä siinäkään kyllä ole mitään vikaa ollut. Ne tavallisetkin saippuapalat alkavat nyt olla lopussa, ja halusin ihanasti vaahtoavaa hiustenpesuainetta. Tällaista tein tällä kertaa. Yli puolentoista vuoden saippuantekotauon jälkeen homma oli vähän hakusessa! En meinannut muistaa, paljonko risiiniöljyä voi laittaa tai mitä määriä tuoksuöljyä olen yleensä käyttänyt. Enkä muistanut, että tuoksuöljy saattaa jäsähdyttää massan. Jotain olen kuitenkin oppinut. En enää käyttänyt lasipurkkia lipeän ja veden sekoittamiseen, koska lipeä syövyttää lasia. Muovipurkkia käytin. 


Näitä siihen tuli:
  • 701 g oliiviöljyä
  • 400 g kookosrasvaa
  • 109 g risiiniöljyä
  • 177 g lipeää (ylirasvoitus 3 %)
  • 416 g vettä
  • mansikkatuoksuöljyä
  • titaanioksidia
  • nestemäistä punaista saippuaväriä
Olen vannonut, etten enää käytä tuoksuöljyjä, vaan pelkästään eteerisiä öljyjä jos mitään, mutta halusin kuitenkin käyttää tuon mansikkatuoksun kun olen sen joskus ostanut. 

Koska tein aika ison saippuataikinan, varasin paljon muotteja. Ihania saippuoita tulossa! Näin jo mielessäni söpöt leppäkerttu- ja perhossaippuat.Yllättäen tuoksuöljy kuitenkin jäsäytti massan. Yhden muotin ehdin tunkea täyteen saippuaa. Kiire oli, eikä kaapeista löytynyt kuin yksi tyhjä jäätelörasia.


Piti tehdä sitten tällaisia nokareita, kun ei sitä saippuaa voinut kattilaankaan jättää kovettumaan. Tässä vaiheessa oli jo aika kova kiire saada massa ylipäätään johonkin. Pikkumuotteihin sitä olisi enää ollut ihan turha laittaa, ei olisi mennyt.


En ole juuri perustanut geelivaiheesta. En ole sitä tavoitellut, mutta aika usein on toki jokin satsi osittain geeliytynyt. Tämä satsi geeliytyi ihan kunnolla! Muoteissa olevat geeliytyivät kokonaan, nokareet osittain.Lisäys 15.7.2016. Tässä saippuat on laitettu kuivumaan. 
2 kommenttia:

Signe kirjoitti...

Jos jäsähtänyt massa jää harmittamaan, niin sen uudelleen sulatus on mahdollista. Olen moneen kertaan tehnyt niin, kun lopputulos ei olekaan ollut mieleinen. Tosin uudelleensulatuksellakaan ei saa sellaista, mitä alunperin tavoitteli, mutta ainakin saippuan muodon saa mieleisekseen.

Kaikkiainakesken kirjoitti...

Kiitos kommentista Signe :)

Minun piti ihan miettiä, harmittaako jäsähtäminen! Jostain syystä ei harmita, huvittaa vain. Mutta uudelleensulattamista voisi joskus kokeilla ihan harjoituksen vuoksi, en ole sitä koskaan tehnyt.